Връх Ботев

С изкачване до връх Ботев открихме кампанията за Ден на българската младеж

Както миналата година, така и тази, кампанията за Ден на българската младеж е съпътствана от различни инициативи, целящи популяризирането на избраната кауза. Акцентът този път е върху позитивната роля на спорта и физическата активност, не само за телесното здраве, но и за каляването на волята и развитето на много полезни личностни качества у младите хора. Добродетели, важни както за отделната личност, така и за благото на всеки народ. Този е смисълът, събран в тазгодишното мото “Спортувай, обичай Родината!”.

За това и първото мероприятие, с което кампанията стартира, бе именно в тази насока. С двудневен преход в Стара планина започнаха инициативите за за Ден на българската младеж 2019. На 7 септември активисти на Български Национален Съюз и “Кръв и Чест” от София и Стара Загора поеха към най-високият старопланински връх – Ботев. Разбира се, изборът изобщо не бе случаен, а символиката е съвсем търсена. Родолюбието е свързано не само с почитта към героите, но и с опознаването на Родината. За това, какво по-подходящо от това да започнем кампанията от един красив и пропит с история и патриотизъм край, като Калофер, изкачвайки един величествен връх, носещ името на един от най-големите ни национални герои. Връх, където някога са се срещнали легендарните войводи Панайот Хитов и Филип Тотю. И споменавайки национално-освободителното ни движение, тук само ще кажем, че едно от следващите събития, част от тазгодишната кампания, ще е посветено именно на ролята на спорта в подготовката на националистите, борили се за народа ни.

Изкачването започна сутринта от местността “Паниците”, над град Калофер. Маршрутът премина през живописният резерват “Джендема”. Първият ден преходът бе и най-продължителен, като изминахме близо 25 км. в изкачване и спускане, при обща денивелация от над 1600 метра. Когато достигнахме връх Ботев се оказа, че за съжаление всички места за нощувка бяха заети. За това и трябваше да се спуснем надолу още същия ден. Пътят, който поехме привечер преминаваше през “Тарзановата пътека” – скален траверс на места отвесен със славата на един от най-смъртоносните участък за туристи в България. Вече по тъмно достигнахме хижа “Рай” в подножието на водопада “Райското пръскало”. Този път имахме късмет, в хижата се намериха свободни места и прекарахме нощта там. На следващият ден, с пресни сили продължихме спускането до началната точка.

Цялото преживяване бе изключително приятно и зареждащо с положителни емоции. А в атмосферата на другарство и сред изключителната красота на Балкана, човек бързо забравя за всяка умора. Отново си припомнихме и колко е вярна старата максима, че колкото повече опознаваш Родината, толкова повече я обикваш.