спорт

Започна кампанията за втория Ден на българската младеж

Отново дойде септември, а с него и началото на кампанията за вторият Ден на българската младеж. За официалното и оповестяване, отново избрахме символичната дата 6 септември – денят на Съединението. Спряхме се на нея, защото именно обединението на народа ни зад обща кауза е най-необходимото условие за оцеляването ни като нация. А и защото именно 6 септември е показателен за това, че когато сме наистина единни като народ, можем да наложим волята си, дори всички Велики сили да са срещу нас. За да постигнем това обаче е нужна здрава работа.

Тази година град домакин на Ден на българската младеж ще е Стара Загора. Един от градовете, с доказано най-будни и активни млади националисти. Сдружение “Бранител” и местната структура на “Кръв и Чест” ще са основната движеща сила на кампанията там. Този път акцентът е поставен върху една силно подценявана тема – ползите от спорта за положителното израстване на една нация и изграждането на здраво, младо поколение.

Днес живеем във време, в което всякакви пороци и вредни навици се поощряват и се представят като приятен и желан стил на живот. Много хора, затънали в проблеми, търсят бягство от ежедневието в различни упадъчни форми на забавление, давят неприятните усещания в алкохол или избират наркотиците, като временен изход от реалността. Това разбира не променя битието им към по-добро, дори напротив. И е добре дошло за корумпираната система, страхуваща се от организирани форми на съпротива. Подобно поведение е изключително вредно, не само на личностно ниво – неговата масовост е много опасна за бъдещето на една нация. Всеки народ, затънал в пороци, бързо губи съпротивителни сили и съвсем закономерно изчезва. Една от противоотровите срещу тази деградация на личностно и обществено ниво е именно спортът. 

Спортът е важен не просто за физическото здраве на отделният човек и на нацията като цяло. Спортът е занимание, което изгражда характер и помага да се възпитанието на самодисциплина. Човек се учи да преодолява мързел и инертност, да калява волята си, да бъде решителен, но и търпелив. Да разбира, че без да се бори, няма да спечели и че зад големите постижения стои много труд и постоянство. Все положителни качества, които много помагат във всяка сфера на живота. Едно от най-важните неща, които развива спорта е колективът – чувството за общност, за другарство, за обща цел. Точно това, което е най-важно, за да се изгради здраво общество и силна нация. 

Ето защо спортът е толкова важна тема и е истинска алтернатива за младото поколение. Връщайки се на историческата дата 6 септември, трябва да споменем и че един от стълбовете, направили възможно Съединението, са именно Гимнастическите дружества изградени в цяла Източна Румелия. Около спортните клубове са били формирани и едни от първите доброволчески формирования, влели се в редиците на българската армия по време на войните за национално обединение. Спортът винаги е бил част от подготовката на българският националист, защото истинският родолюбец се стреми към хармонично развитие. Както към духовно просвещение и интелектуално усъвършенстване, така и към каляване на тялото. Защото постиженията на духа и културата, трябва да можем да защитим и физически.

Очаквайте интересни материали и различни акции, свързани с кампанията ни за Ден на българската младеж, която ще премине под надслов “Спортувай, обичай Родината!”. Самият и финал ще е на 29 септември в Стара Загора, а за повече подробности и актуална информация, следете нашият сайт и страницата ни във Фейсбук. 

2 thoughts on “Започна кампанията за втория Ден на българската младеж

Comments are closed.