Спортувай

Отмина и второто издание на Ден на българската младеж

Проведе се и вторият Ден на българската младеж, чийто домакин бе град Стара Загора. Тази година проявата и предшестващата я кампания премина под надслова “Спортувай, обичай Родината!”. Акцентът бе поставен именно върху спорта и развитието на физическата култура, като метод не просто за укрепване и поддържане на физическото здраве, но и за изграждане на силен дух и твърда воля. Редица положителни качества, като самодисциплина, търпение, упорство, решителност, целеустременост и чувство за другарство, така нужни днес на младите българи, са сред добродетелите, които спорта възпитава.

Финалното мероприятие от кампанията се състоя на 29 септември в парк “Аязмото” в града на липите. То премина под формата на масова кръгова тренировка на открито. Откриването започна с кратко слово на Пламен Димитров, представител на организаторите. Той говори за основната идея зад Ден на българската младеж, като един проект, който цели да представи един цялостен светоглед, почиващ на вековните традиции на народа ни, като алтернатива на заобикалящата ни морална разруха. Като всяка от темите, засягани в различните издания е свързана с предходната – ако първата кампания бе свързана с демографския проблем, пред който сме изправени като нация, то втората набляга на здравето на младежта, като основна предпоставка народа ни да е жизнен.

Преди да започне самата тренировка, говори и Ивайло Георгиев от спортен клуб “Атила”, който бе един от двамата треньори, водещи занятието. Освен за ползите от спорта, той разказа повече и за съвместната инициатива с фондация „Искам бебе“, за набиране на средства и подпомагане на кампанията насочена към младите хора и репродуктивното им здраве. Всеки от присъстващите имаше възможност да дари сума на място в специално подготвена за целта каса. Тук трябва да кажем и малко повече за момчетата и момичетата от спортен клуб “Атила”, които се включиха в проявата. Старозагорският клуб е един от най-бързо развиващите се бойни клубове у нас, като предлага тренировки по ММА, Граплинг, Бразилско Жиу-Жицу и Санда. Към настоящия момент, в тези спортове, на турнири проведени в България клуба има над 200 медала, а на турнири проведени в Англия – 2 златни медала по Бразилско жиу жицо и Граплинг, победа на ММА среща, една световна и две европейски титли, три златни и един сребърен медал по Санда.

Втората част на тренировката води Константин Илиев, който от 10 години се занимава със стрийт фитнес, а през последните 5 години е професионален треньор в известен фитнес в града. Освен много участници от Стара Загора, проявата събра и посетители дошли специално за събитието от София, Пловдив, Плевен, Хасково и Русе. Един от участниците от Пловдив дори изминаха маршрута от малко над 100 км. с колело. Имаше и родители дошли с децата си, като дори някой от най-малките се включиха с ентусиазъм в тренировката. В края на събитието бяха събрани близо 300 лв. в подкрепа на кампанията на “Искам бебе”. Като цяло мероприятието премина в една изключително позитивна атмосфера и наистина ни зареди с много положителни емоции.

Благодарим на всички, които се включиха в Ден на българската младеж и на всички, които ни подкрепяха по време на кампанията!